Turizmus/ idegenforgalmi angol szaknyelvi felkészítés

Bár a nyelvvizsga már nem követelmény a turizmus szakon végzők számára, ha ezen a területen szeretnél elhelyezkedni, az aktív nyelvtudás elengedhetetlen feltétele annak, hogy munkádat megfelelően, magabiztosan és stresszmentesen tudd végezni. Az idegenforgalmi orientációjú felkészítő órák során áttekintjük, milyen angol nyelvi kommunikációt igénylő feladatokat kell a mindennapokban megoldanod szóban és írásban, például:

  • érdeklődések és panaszok kezelése
  • tájékoztatás, szolgáltatások és programok ismertetése és ajánlása
  • adatok egyeztetése, félreértések megelőzése és kezelése
  • tárgyalás, megbeszélés, prezentáció
  • munkafolyamatok és szabályok egyeztetése
  • közvetlenebb és hivatalosabb hangvételű emailek írása
  • útleírás, online prospektus vagy blogbejegyzés
  • termékismertető, árajánlat

A gyakorlás során fejlesztjük nyelvi készségeidet, hogy a váratlan helyzeteket is, amit akár egy sokat kérdező ügyfél vagy egy számodra szokatlan akcentusú külföldi kolléga jelenthet, egyre magabiztosabban tudd majd kezelni.

Idegenforgalmi szakmai témakörök (röviden)

1. Idegenforgalmi ismeretek (piaci alapfogalmak, az idegenforgalmi piac sajátosságai; vállalkozási formák és jellemzőik, az idegenforgalom szereplői, az idegenforgalom hazai irányítási szervei, Magyarország idegenforgalmi fejlesztési célkitűzései, stb.)

2. Idegenforgalmi földrajz (turizmus és környezet kapcsolata, ökoturizmus, fenntarthatóság, Magyarország idegenforgalmi-földrajzi, kulturális és történelmi adottságai; termál- és gyógyturizmus, falusi turizmus, Magyarország egyes régióinak idegenforgalmi nevezetességei – kiemelten Budapest, a Balaton és a Dunakanyar idegenforgalmi értékei, stb.)

3. Szállodai ismeretek (szálláshelyek csoportosítása, a szállodai tevékenység munkakörei, a vendégek elszállásolásával, ellátásával kapcsolatos feladatok, szállodai rendezvények, stb.)

4. Utazásszervezés, gazdálkodás, ügyintézés (utazási irodák feladata és a legfontosabb munkakörök, az utazásszervezés munkafolyama, az idegenvezető személye és szerepe, menetjegyek fajtái, megrendelése, értékesítés, panaszügyek intézése; földi és légi szolgáltatások, utasbiztosítás; fizetési módok, pénzkezelés, stb.)

5. Vendéglátás, gasztronómia (a vendéglátás és a turizmus kapcsolata, a magyar konyha általános jellemzői, Magyarország egyes tájegységeinek jellegzetes ételei és italai, egy magyar menüsor összeállítása, a célnyelvi ország(ok) konyhájának sajátosságai, hazánk borvidékei és jellegzetes boraink, az étlap és az itallap fő részei, stb.)

6. Marketing és reklám ( a marketing helye és szerepe a turizmusban, a piaci információszerzés módszerei, a fogyasztói magatartás motivációi, befolyásoló tényezői, stb.)

7. Kommunikáció (üzleti levél összeállítása, ajánlat, ajánlatkérés, ajánlatmódosítás, megrendelés, visszaigazolás, visszautasítás stb.)

Célirányos KITEX idegenforgalmi szaknyelvvizsga felkészítést vállalok:
Jelentkezés szaknyelvvizsga felkészítésre