Language Cert Nyelvvizsga

Ez a nyelvvizsga jó választás azok számára, akiket feszélyez, ha másik vizsgázóval kell párban dolgozniuk és jobban szeretnének inkább csak a vizsgáztatóval beszélgetni. A feladatok gyakorlatiasak, valóban olyan helyzeteket és témákat fednek le, amelyek a mindennapi életben előfordulhatnak.

B2-es szinten várható feladattípusok:

Beszédkészség:
1. Beszélgetés. A vizsgáztató a szokásos bevezető beszélgetés után mond egy témát és feltesz egy ahhoz kapcsolódó kérdést. Ezt megismétli még 3-4 másik témával. (pl. Food & Drink – has your diet changed much since you were a child?
2. Rövid helyzetgyakorlatok. A vizsgáztató 2-3 hétköznapi helyzetbe von be, amit el kell játszanotok. Először mindig tisztázza, hogy mi a viszony kettőtök között és hogy ki kezdi a beszélgetést. Pl. „We are classmates. I start.”, majd feltesz egy kérést vagy kijelent valamit (Pl. Have you done the English homework? vagy „I haven’t done my English homework.” és erre neked reagálnod kell, majd folytatni a beszélgetést.
3. Hosszabb helyzetgyakorlat, amelyben meg kell beszélnetek egy feladatot, tervet, problémát (pl. kirándulás szervezése) és egyezségre kell jutnotok a részletekről (hova, mikor, mennyien, stb.). Mindketten mást szeretnétek (pl. te az erdőbe mennél, a vizsgáztató vízpartra). Ehhez kaptok 1-1 szerepkártyát, amin rajta van részletesen az álláspont, amit képviselnetek kell. Itt tehát a vita, érvelés és meggyőzés készségére lesz szükséged.
4. Önálló mini-prezentáció. Kapsz egy kártyát 3 témával, amelyekből egyet kell választanod. Fél perced van felkészülni és 2 percig kell beszélned az adott témáról. Majd a vizsgáztató 1-2 kérdést a témáról.

Íráskészség:
1. Transactional writing task. Egy rövid szövegre (pl. hirdetésre) kell reagálni írásban 100-150 szó terjedelemben (pl. jelentkezz a hirdetést vagy kérj több információt).
2. Independent writing task. Megadott témában kell 150-200 szavas szöveget, általában emailt írni (pl. számolj be a nyaralásról egy barátodnak, kérj vagy adj tanácsot egy problémával kapcsolatban, de lehet egy kicsit formálisabb email is, pl. jelentkezés nyári munkára, panaszlevél, stb.)

Hallásértés: Összesen négy feladat van, mindegyiknél kétszer hallod a szövegeket. Rövidebb, majd hosszabb dialógusok, amelyekhez feleletválasztós teszt vagy szövegkiegészítős feladat tartozik.

Szövegértés: 4 szöveg van, amelyekhez az alábbi feladattípusok kapcsolódnak:
1. Feleletválasztós teszt.
2. Szövegből hiányzó mondatok párosítása a megfelelő helyre.
3. Több rövid szövegből kiválasztani, hogy a megadott kérdésekre melyikben található válasz.
4. Rövid válasz írása a szövegre vonatkozó nyitott kérdésekre.

Ha szimpatikus ez a nyelvvizsga és szeretnél célirányosan felkészülni rá, várom jelentkezésed.