Szótanulás tippek-trükkök

Ismerős a szó, de nem jut eszedbe a jelentése? Esetleg arra is emlékszel, hogy hol láttad: a könyvben hányadik lap alján, melyik olvasmányban, háziban volt? Ha látod a szót angolul, felismered, de ha beszédben használnád, egyszerűen nem ugrik be? “Pedig múlt héten még tudtam…” – mindannyian, akik idegen nyelvet tanultunk, átéltük már ezt a helyzetet, de mielőtt a rövidtávú memóriánkat okolnánk és mérgelődnénk, tudatosítsuk magunkban, hogy minden pillanatnyi kihagyás, tévesztés, nyelvtani hiba a nyelvtanulási folyamat természetes velejárója. Egy új szóval sokszor kell találkoznunk más-más helyzetekben és többször kell őket nemcsak látnunk, de használnunk is ahhoz, hogy az aktív szókincsünk részeként valóban megragadjanak. Néhány kutatás szerint ez a szám lehet 15-17 alkalom is, szóval, ha a múlt héten tanult új szavakat még nem sikerült elsajátítani a következő órára, ebből még nem kell arra következtetnünk, hogy a mi memóriánkkal van baj. Nincs semmi ok arra, hogy türelmetlenek legyünk magunkkal. De természetesen igyekezzünk megtalálni a számunkra megfelelő módszereket, amelyek segítenek abban, hogy a szótanulás ne egy soha véget nem érő, frusztrációval teli folyamat, hanem sikerélmény legyen.

Hogyan fejlesszük tehát a szókincsünket? Összeszedtem néhány egyszerű tippet, ami nekem bevált.

  1. Kifejezéseket, ne szavakat tanulj

A legfontosabb: a kontextus. Soha ne egyesével, önmagukban tanuljuk a szavakat. Egyrészt az agyunk nehezebben jegyzi meg az új információt, ha nem tudjuk valami ismerős kontextushoz kapcsolni, csak lóg a levegőben. Másrészt amikor beszélünk, akkor sem egyes szavakban, hanem mondatokban, kifejezésekben gondolkodunk, érdemes tehát eleve így tanulnunk.

A legegyszerűbb módszer, ha új szóval találkozol, hogy keress hozzá egy rövid szókapcsolatot, példamondatot, kifejezést és így jegyezd le, úgymond természetes környezetében, ahogy majd valóban használni fogod. Másrészt azért is jó szókapcsolatokat tanulni, mert ezzel elkerülhetjük a helytelen párosításokat. Számos példa van arra, hogy a magyarban egy szóval több dolgot tudunk leírni, angolban viszont külön kifejezést használnak. (Pl. nehéz: a heavy bag – a difficult situation, rossz: bad weather – wrong answer. A fájdalmat is változatosan írják le, például: stomachache, headache, sore throat, chest pain, my leg hurts, she was in pain.)

Ha egy szónak több (esetleg egymáshoz logikusan nem is feltétlenül kapcsolódó) jelentése van, ami elég gyakori az angolban, szókapcsolatok tanulásával könnyen el tudod különíteni őket. Ezért is jobb, ha már eleve mondatban jegyezzük fel magunknak, nem csak a magyar jelentést írjuk mellé. Például: GET leggyakoribb jelentései:
– I get a lot of emails every day.(kap)
– I get tired after working the whole day. – get hungry, get angry, get nervous (get + melléknév vmilyen lesz, állapotváltozás)
– I got to my work on time. I got home very late yesterday. (odaér)
– I got off the metro. (leszáll)
– I get on well with my colleagues. (jól kijön)

Jegyezd le az új szó több alakját is. Ha például megtanulunk egy igét, nézzük meg, hogy képezhető-e belőle főnév, melléknév, határozó, milyen kifejezésekben fordul elő. Például: tired (fáradt)- tiredness (fáradtság), tiring (fárasztó), to get tired (elfáradni) + egyszerű példamondatok: I’m usually tired in the evenings. Tiredness can lead to mistakes. Learning is tiring. After I did the housework, I got tired.

Keress szinonímákat (pl. good – pleasant, nice, beautiful, awesome vagy bad – terrible, awful, unpleasant) vagy ellentétpárokat (pl. a healthy/an unhealthy diet, speak loudly/ quietly, get – give, leave -arrive). Ezek is segítenek a memorizálásban.

2. Bővítsd és rendszerezd a szókincsed témák vagy helyzetek szerint.

Ha adott egy téma, pl. betegség, gondoljuk át az ezzel kapcsolatos szavakat. Pl. I feel ill. I think I have the flu. I have joint pain. I have a runny nose. I have a cough. I have fever. I’m going to take some painkillers.

Ha adott egy szituáció, pl. étteremben vagyunk, gondoljuk át, mit látunk az asztalon vagy mit mondanánk a pincérnek. Pl. I’ll have the steak with fries. Is this table reserved? Can you bring me a spoon? Can I have the bill?

Jó visszajelzés magadnak az is, ha rájössz, mennyi mindent tudnál már mondani az adott helyzetről, meg tudnád-e oldani a már meglévő tudásodból – ha pedig úgy érzed nem, akkor nézz utána a hiányzó kifejezéseknek.

3. Szelektálj.

Ne akarj egyszerre túl sok szót megtanulni. Lehet, hogy ez elsőre furcsának és ellentmondásosnak tűnik, de szerintem az is fontos, hogy ne terheljük túl magunkat, mert ez hosszútávon csak frusztrációhoz vezet. Például, ha van egy szöveg, amiben nagyon sok a számodra ismeretlen szó, esetleg a téma is idegen számodra, akkor nem biztos, hogy minden egyes szót rögtön meg kell tanulnod belőle. Inkább szelektálj, és azokat a szavakat tanuld meg (alaposan, kontextusban), amikre NEKED szükséged van, amikről úgy érzed, hogy valóban segítenek abban, hogy pontosabban fejezd ki magad idegen nyelven. Vedd figyelembe a jelenlegi nyelvi szintedet, rövidtávú céljaidat és szükségleteidet. Lehet, hogy bizonyos szavakat a jelenlegi nyelvi szinteden egyelőre elég felismerés szinten megtanulnod és ráér majd később átemelni őket az aktív szókincsedbe.

4. Jegyzetelj (kézírással) és ismételj.

Rengeteg előre gyártott szókártya, digitális anyag, nyelvtanulós applikáció van. Sokan jegyzetelnek már eleve a telefonjukba vagy laptopjukba, lefotózzák a táblát az iskolában. Online óráknál, Skypeon pedig nagyon kényelmes, hogy a csevegésben vissza lehet nézni az új szavakat. Ez mind szuper kiegészítője a tanulásnak. Én mégis úgy találom, hogy a legtöbbet az segít, ha a saját írásommal leírok egy új kifejezést egy füzetbe. A kézírás több agyi területet aktivizál, mint a gépelés, ez egy mélyebb információfeldolgozási mód annál, mintha csak gyorsan bepötyögnéd a jegyzetet. A nehezen megjegyezhető szavakhoz kitalálok vagy kikeresek egy életszerű mondatot, amit valóban szívesen használnék egy beszélgetésben. Időről-időre érdemes átnézni a füzetünket és színkódolni, pl. nehezebb szavakat kiemelni.

5. Nézz filmeket, videókat és figyelj aktívan.

Ha úgy érzed, hogy nem elég kifejező ahogy beszélsz, nem tudsz például érzelmeket kifejezni vagy mindig ugyanazokat a szavakat használod, akkor érdemes aktívan figyelned és leírnod pár hasznos beszédfordulatot, ha filmet vagy videót nézel angolul. Ezekből remekül lehet tanulni, a párbeszédek kifejezőek, érzelemmel telítettek, így ezt a készséget is csiszolhatod. Ha viszonylag kezdők vagyunk, nem biztos, hogy egy teljes, új filmmel a legjobb kezdeni. Jobb, ha olyan filmet választunk, amit már láttunk korábban, a sztorit már ismerjük, így jobban tudunk koncentrálni arra, hogy mit mondanak a szereplők. Legjobbak a sorozatok, mert ezek 25-45 percesek, így nem olyan megterhelő koncentrálni. Ha egy-egy epizódot vagy akár csak egy-egy jelenetet megnézünk – akár váltogatva először magyar, majd angol magyar felirattal – sok hasznos kifejezés ragad ránk. Szintén kimeríthetetlen forrást találunk bármely, érdeklődésünk szerinti Youtube csatornán és a TED-ed- en, (https://ed.ted.com/) ahol sokkal rövidebb tartalmak is fellelhetők, átirattal, felirattal, ha csak 5-10 percünk van.