iTolc nyelvvizsga felkészítés

Az iTolc nyelvvizsga teljes egészében online zajlik, így nemcsak a kijelölt vizsgahelyeken, de az otthonod kényelméből is levizsgázhatsz. Minden vizsgarész alatt használható beépített kétnyelvű online szótár.

Szóbeli:
A beszédkészség rész összesen maximum 40 percet vesz igénybe és három feladatból áll:

 1. Monológ. Látsz egy képet a képernyőn, amely egy hétköznapi témához kapcsolódik (pl. étkezés, utazás) és hozzá kapcsolódó 4 szempontot. Egy perced van átgondolni a témát, majd önállóan kell beszélned róla maximum 3 percig.
 2. Interjú/Tranzakció. Ebben a feladatban párbeszédet kell folytatnod a „vizsgáztatóval”, vagyis egy gépi hanggal. A beszédhelyzet valamilyen hétköznapi probléma megoldására irányul, például asztalt kell foglalnod egy étterembe, panaszt kell tenned egy hotelben, állásinterjún veszel részt, orvosnál vagy, stb. Külön felvételről, egyesével játszhatod le és kétszer hallgathatod meg el a párbeszéd mondatait, amelyekre reagálnod kell. A saját válaszaidra maximum egy perced van, de nem muszáj ezt az időkeretet mindig teljesen kitöltened.
 3. Társalgás. Ezúttal két beszédpartnerrel kell társalgást folytatnod, akik videófelvételről szólalnak meg. Szintén kétszer lehet a felvételeket megtekinteni, majd reagálnod kell arra, maximum 1 percben, amit hallasz. A társalgás célja lehet véleménycsere adott témáról, problémamegoldás vagy tanácsadás.

A hallott szöveg értése rész 45 percig tart és 4 feladatból áll. Minden feladatot egymás után kétszer hallgathatsz meg.

 1. Feleletválasztás három lehetőségből. Három rövid bejelentést, közleményt vagy instrukciót hallgatsz meg, majd az ezekre vonatkozó mondatok 3 lehetséges kiegészítéséből kiválasztod a megfelelőt.
 2. Igaz/hamis feleletválasztás. Egy párbeszédet hallasz, az erre vonatkozóállításokról kell eldöntened, hogy igazak vagy hamisak.
 3. Jegyzet kiegészítés. Egy tájékoztatót vagy előadást hallgatsz meg. Az erre vonatkozó hiányos jegyzeteket kell kiegészítened, mondatonként maximum három szóval.
 4. Feleletválasztás 3 lehetőségből. Egy hosszabb beszélgetős vagy ismeretterjesztő műsort hallgatsz meg és az ezekre vonatkozó mondatok 3 lehetséges kiegészítéséből kiválasztod a megfelelőt.

Írásbeli

Az olvasott szöveg értése 50 percig tart és az alábbi feladattípusokból áll:

 1. Szövegek vagy szövegrészek párosítása alcímekhez. Több cím van megadva mint szövegrész. A szöveg műfaja ismeretterjesztő, cikk vagy kritika.
 2. Szövegkiegészítés. Egy magán- vagy hivatalos levelet, emailt vagy blogbejegyzést kell elolvasnod, majd a szöveghez kapcsolódó kérdésekre adott megkezdett válaszokat kell önállóan egy vagy két szóval befejezned.
 3. Szöveg párosítása szituációkhoz. Adott 5 probléma és több rövid szöveg (pl. apróhirdetések, cikkrészlet, brosúra szöveg részlet), amelyek kapcsolódnak a problámához vagy megoldást kínálnak rá. Több szöveg van, amely egyik problémához sem kapcsolódik, illetve szerepel egy olyan szituáció is, melyre egyik szöveg sem nyújt megfelelő megoldást, ezért a ide egy szomorú ‘smiley’ ikont kell húzni.
 4. Feleletválasztás három lehetőségből. Egy hosszabb újságcikkhez kapcsolódó kérdésekre adott három válasz közül kell kiválasztani a helyeset.

Íráskészség

A két feladatra 55 perced van.

 1. Az első feladatban rövid (min. 120 szavas) válaszlevelet kell írnod egy szövegre (pl. levél, email, hirdetés) három megadott irányítási szempont alapján.
 2. A második feladat önálló (min. 150 szavas) szöveg alkotása megadott szempontok alapján. Két opcióból kell egyet kiválasztanod. Az első egy narratív, leíró típusú szöveg (például beszámoló egy eseményről amin részt vettél), a második opció állásfoglalás, érvelő szöveg egy megadott, hétköznapi témákhoz (pl. környezetvédelem, egészséges és egészségtelen szokásos, nyelvtanulás, vásárlási szokások, stb.) kapcsolódó kérdésről.