LCCI üzleti nyelvvizsga/ üzleti angol kommunikáció

Keresed a szavakat, ha hozzá kell szólnod a megbeszéléshez? Nem értetted a külföldi kolléga poénját a prezentáció végén? Beszámolót tartasz és görcsbe rándul a gyomrod, ha belekérdeznek? Szeretnél gördülékenyen, választékosabban kommunikálni a külföldi ügyfelekkel és kollégákkal? Az aktív nyelvtudás hiánya választ el egy jobb lehetőségtől? Ne halogasd, vágj bele a tanulásba! Tudom, munka mellett nehéz időt szakítani erre, de rövid időn belül meg fog térülni a befektetett energia, ha magabiztos angoltudással könnyedén, stresszmentesen veszed majd a munkahelyi akadályokat.

Az üzleti kommunikáció fókuszú angolórákon először is áttekintjük, milyen helyzetekben használod az angolt leginkább (egyeztetések, feladatok delegálása, munkafolyamatok ellenőrzése, tájékoztatás termékekről vagy szolgáltatásokról, árajánlat, opciók összehasonlítása, prezentáció, telefon kezelése, reklamáció, megbeszélés vagy vita levezetése, problémák megoldása, stb.) és ezek mentén építjük fel a gyakorlást. Megismerkedünk az üzleti életben preferált és gyakran használt kifejezésekkel, nyelvi szerkezetekkel, így magabiztosan tudsz majd különbséget tenni hivatalos és közvetlenebb beszédfordulatok között. Mivel az „üzleti” angol és a „hétköznapi” angolt nem lehet teljesen szétválasztani, természetesen az órák része az általános szókincs bővítése, nyelvtani rendszerezés, készségfejlesztés is.

Ha pedig a megszerzett tudást szeretnéd „nyelvizsgásítani”, ajánlom figyelmedbe az Lcci nemzetközileg elfogadott üzleti nyelvvizsgát.

Írásbeli vizsga

Az írásbeli vizsga 3 szövegértéssel kombinált írásbeli feladatból áll: (150 perc)

 1. Emlékeztető, cikk, jelentés vagy hasonló dokumentum készítése megadott üzleti témában. A nyelvhelyességen és az olvasható íráson kívül lényeges elem a megfelelő stílusválasztás, tartalmi helyesség, egyértelműség, logika stb. (30 pont)
 2. Beérkező üzleti levél alapján hivatalos válaszlevelet kell írni, megadott paraméterek szerint. (40 pont)
 3. Szövegértési feladat, melyben adott szöveget kell megadott szempontok szerint átalakítani, például listaírás formában saját szavakkal tömöríteni, vázlatot írni róla, igaz/hamis állításokat alátámasztani avagy megcáfolni (30 pont)

Szóbeli vizsga

A beszédértés vizsgára az írásbeli vizsga napján kerül sor. A teszt 30 feladatból áll, melyek feleletválasztós kérdések A,B, C vagy D válasszal. A hanganyag egyszer hangzik el. A hanganyag elhangzása előtt a kérdéseket át lehet nézni. A beszédértés vizsgán maximum 30 pont szerezhető.

Témakörök beszédértés vizsgán:

 • reklám és marketing, kiállítások és vásárok
 • értékesítés, szerződések, tárgyalások,
 • vállalati felvásárlás, összeolvadás, beolvadás
 • rendelés, szállítmányozás, számlázás
 • hivatalos rendezvények, sajtótájékoztatók
 • környezetvédelem
 • pénzügy – költségvetés, banki műveletek, befektetések, adózás
 • egészségügy
 • biztosítás
 • menedzsment és tervezés, termelési célkitűzések, minőségbiztosítás,
 • gyártás, futószalag, gépek
 • iroda, találkozók, bizottságok, levelezés, telefonos, faxos, e-mailes üzenetek,
 • irodai felszerelés és berendezés, irodai folyamatok
 • személyzeti kérdések: munkaerő-felvétel, jelentkezés, előléptetés, bérezés, tréning, nyugdíjazás
 • ingatlan: irodaház építés, specifikációk, vásárlás és bérlés, szolgáltatások
 • sport és szabad idő
 • műszaki kérdések: technológia és specifikáció, elektronika és számítástechnika, kutatás, laboratóriumok, termékfejlesztés
 • utazás: utazási hirdetmények, késés, járattörlés, autóbérlés, foglalás
 • turizmus: a turisztikai ágazat, üzleti turizmus

Témakörök a szóbeli kommunikációt mérő vizsgán:

 1. Kereset (életszínvonal, fizetés, munkahelyi szerepek, szervezeti struktúra)
 2. Árutermelés és értékesítés (disztribúció, a termék eredete és végfelhasználói helye, kis-és nagykereskedelmi cégek, új piacok és termékek, fogyasztóvédelem, vevőszolgálat)
 3. Kereskedelem (import és export, változások a nemzetközi piacokon, nemzetközi kereskedelem, a fejlődő országok gazdasági problémái)
 4. Pénz (fizetési módok, infláció és árváltozás, banki szolgáltatások, megtakarítások és befektetések, nyugdíj)
 5. Közlekedés (közlekedési fajták, szállítás, problémák és javítási lehetőségek)
 6. Kommunikáció (a media, informatika, telefon, fax, email, Internet és hatásai az egyénre és vállalkozásokra, reklám)
 7. Oktatás (az oktatási rendszer, vállalati oktatás és tréning, saját tapasztalatok)
 8. Utazás és turizmus (az utazás fontossága az egyén számára, turizmus és a kistérség gazdasága, turizmus és nemzetgazdaság)

A szóbelin a fenti témakörökből készített kérdésekből húz egyet a vizsgázó és 5 perces felkészülési idő után irányított beszélgetést folytat a vizsgáztatóval. Ezt követi egy szituációs gyakorlat, amely szintén a témához kapcsolódik.

Célirányos LCCI üzleti nyelvvizsga felkészítést vállalok:
Jelentkezés szaknyelvvizsga felkészítésre